2009. augusztus 19., szerda

Mai számtan

A feltételezések és a számtan csodákra képes:
Ragadjunk ki a mai gazdaságból egy apró szeletet, és vizsgáljuk meg egyetlen szemszögből.
Mai esetünk: kiskereskedelem és az ÁFA
A Központi Statisztikai Hivatal által közzétett adatokból megállapítható, hogy Magyarországon jelenleg 237 158 kiskereskedelmi egység van. A multinacionális cégek és a nagyobb beszerzési társulások által működtetett kiskereskedelmi egységekben szerencsére elhanyagolható azon esetek száma, amikor a kereskedő elmulasztja a nyugtaadási kötelezettségét. Ezért a kiragadott példánkban csak és kizárólag az egyéni vállalkozók által működtetett kereskedelmi egységeket vizsgáljuk.
Bizonyára mindenki látott már olyat, hogy a hétvégi vásárlás során a kis üzletben valami változás történt. Elárulhatom mi az? Más a pénztárgép zümmögése. Ugyanis ilyenkor általában előkerülnek a jó öreg MMG pénztárgépek, amit a gyanútlan vásárló szinte észre sem vesz. A fekete doboz nélküli eszközbe ész nélkül lehet verni a forgalmat, ez teljesen olyan, mintha nem csinálna semmit. Ugyanakkor a vásárlók 99,9 %-a elsiklik efölött az apró momentum felett és megnyugodva távozik a nyugtájával. Példánkban legyünk kíméletesek, és tételezzük fel, hogy az egyéni vállalkozók által működtetett üzletek (89 190 db) csupán 10 %-a él ezzel a módszerrel, és csupán a hétvége egyik napján.
A KSH adatai szerint az kiskereskedelmi forgalom havi átlagban eléri az 550 milliárd Ft-ot. Ennek a forgalomnak kb. 37%-át teljesítik az egyéni vállalkozások létszámuk alapján. Tehát az ő forgalmuk megközelíti a 207 milliárd Ft-ot havonta. A fenti példa esetén 2,688 milliárd Ft adózatlanul kerül kereskedőink zsebébe havonta, melynek ÁFA tartalma 672 millió Ft. Ez egy év alatt 8,067 milliárd Ft- ÁFA kiesés.
Tudjuk, hogy az ÁFA 20 %-a az Európai Uniót illeti, így Magyarországon évente közel 6,5 milliárd Ft közpénzt tesz zsebre közel 9000 egyéni vállalkozó. Fejenként nincs 720 ezer Ft, de összességében hihetetlen összeg.
Emlékezzünk csak! Milyen kis szeletét vettük a gazdaságnak és eltűnt milliárdokat találtunk. Ez az összeg egy közepes város éves költségvetése!
Legközelebb az élőmunka járulékait vesézem ki.

2 megjegyzés:

  1. Bocs, ez nekem városi legenda szagú :)
    csinálj három fotót egy boltban péntek-szombat-hétfő ahol szombaton más a pénztárgép! Nehéz dolgod nem lehet, hiszen ahogy mondod max. 10 boltot kell nézz, a 10. tuti csaló lesz:)

    VálaszTörlés
  2. @VHI: Rendben.
    Egyébként láttam már olyat, hogy 3 pénztárállás volt az eladótérben, a raktárban pedig 8 db "tartalékgép".

    VálaszTörlés